Är du redo att ta nästa steg i livet? Kanske är det ett nytt steg i ditt arbetsliv som du längtar efter att ta, kanske vill du känna dig piggare, gladare, friskare och mer full av energi, kanske längtar du efter en ny kärleksrelation eller utveckla den relation du redan är i. Kanske vill du ha ett annat boende, en annan ekonomi eller annan livsstil än du har nu. Vad det än är så vill du få ut mer av livet och undrar hur du ska nå dit. Kanske har du försökt ett tag men inte riktigt lyckats. Då har du hamnat rätt! Följer du stegen i den här guiden så lovar jag att du kan skapa precis det liv som du drömmer om. Gör gärna den här övningen tillsammans med en vän så kan ni dela er resa och peppa varandra på vägen. Gör ett steg i taget var för sig och efter varje steg delar ni med varandra. Visa och berätta vad ni gjort eller kommit fram till. Ta hjälp av varandra om ni fastnar någonstans på vägen. Det kan vara motigt att titta på sina negativa tankar så då kan det vara skönt att vara två, det gör det lättare att fullfölja alla stegen och verkligen komma i mål. Är man själv kan man lättare bli distraherad på vägen om kanske inte komma hela vägen fram.

Steg 1 – Gör en visionboard över ditt drömliv

På vilket sätt vill du förverkliga dig själv mer? Vad är det du vill? Vilka är dina nästa steg? Första steget på den här resan handlar om att du behöver bli väldigt tydlig och konkret med vad det är som du vill förverkliga. Hur vill du att ditt liv ska se ut? Vad vill du jobba med? Hur vill du bo? Hur vill du ha det med kärlek, familj, vänner och relationer? Hur vill du må? Hur vill du ha det med din hälsa? Vad vill du ha för slags livsstil? Hur vill du ha det på din fritid och din semester? Vilka egenskaper hos dig själv vill du ha mer av? Hur vill du känna dig? Att ha en lockande framtid att se fram emot skapar motivation till att göra det du behöver göra för att åstadkomma den förändring som du önskar. Om du inte vet var du är på väg så är det svårt att komma dit. Ju tydligare bild du skapar dig av din önskade framtid desto bättre.

 • Gör en så kallad “visionboard” full av bilder, ord och meningar som visar din önskade framtid. Leta upp bilder, ord och meningar som visar vad du vill ha i ditt framtida liv, som gör dig glad, som kittlar lockande, som väcker en djup tillfredsställelse i dig. Sätt upp den där du ser den varje dag. Du kan också göra den i mobilen eller datorn, bara den är lätt att plocka fram och titta på dagligen.

 

Steg 2 – Vilka negativa sanningar om dig själv hindrar dig idag?

Vad är det som just nu hindrar dig från att förverkliga detta? Vilka är dina negativa sanningar om dig själv eller din livssituation som ställer sig i vägen? Alla har vi våra sanningar om vilka vi är och många av oss bär på negativa sanningar vilket leder till jobbiga känslor och att vi hindrar oss själva från att göra det vi egentligen vill och längtar efter. Hur du tänker om dig själv styr vilka hormoner som hjärnan skickar ut i kroppen vilket i sin tur styr dina känslor och dina beteenden.

 • Skriv ner din gamla identitet – det vill säga alla negativa sanningar du har om dig själv, alla negativa tankar du har om dig själv som gör att du inte har den partner, det jobb, det boende, de pengar, den hälsa, det liv som du egentligen önskar. T ex ”Jag duger inte”, ”Ingen kan älska mig”, ”Jag är oattraktiv”, ”Jag är svag”, ”Jag kan inte”, ”Jag är inte tillräckligt smart”, “Jag är sjuk”, “Jag är en dålig människa” osv
 • Titta nu närmare på var och en av dessa sanningar. Undersök om du kan förstå var de kommer ifrån. När i livet lärde du dig denna sanning? Vem var det som lärde dig detta? Det kan ha varit en enda händelse du varit med om som fick dig att börja tänka denna sanning om dig själv eller så var det en rad upprepade händelser. Hur känns det när du läser alla dessa negativa sanningar om dig själv? Hur känns det i kroppen? Vilka känslor väcks i dig?

 

Steg 3 – Forma dina nya positiva sanningar om dig själv

Nu är det dags att du påbörjar arbetet med att göra dig av med alla dessa negativa föreställningar du har om dig själv. Du har redan burit på dem alldeles för länge. Tänk nu hur det skulle vara om du inte hade alla dessa negativa sanningar om dig själv. Föreställ dig för en stund att du inte längre har dessa sanningar, att de för en stund helt försvinner. Hur känns det i din kropp när dessa sanningar är borta? Vilka känslor väcks i dig?

 • Ta en gammal sanning i taget och vänd på den. Hitta någon form av motsats som du vill ska vara din nya sanning om dig själv, din nya identitet. T ex “Jag är oattraktiv” kan bytas ut till “Jag är attraktiv” eller om det känns rätt för dig kan du ta ut svängarna lite mer “Jag är en vacker och sexig kvinna som attraherar många män”. Det viktiga är du själv går igång på och gillar din nya sanning om dig själv. Det ska kännas i hjärtat att såå vill jag verkligen att det ska vara, det ska kittla i magen, den sanningen vill jag verkligen ha om mig själv. Så se till att formulera nya sanningar som passar för just dig.
 • Skriv ner din nya identitet – hur du istället vill tänka om dig själv.
 • Nästa steg är att samla bevis för din nya sanning. Skriv ner tre saker som visar på att denna nya sanning faktiskt redan är sann. Om du har svårt att komma på själv så kan du be en nära vän om hjälp.
 • Gör något just nu som bevisar denna nya sanning. T ex om din nya sanning är “Jag är kreativ och påhittig”. Gör något kreativt och påhittigt som bevisar att det stämmer. Om din nya sanning är att “Jag är vacker” kanske du t ex kan sätta på dig något vackert och dansa till någon låt som får dig att uppleva din skönhet inifrån och verkligen känna hur vacker du är medan du dansar. Ta hjälp av din fantasi och kreativitet för att att samla bevis för att denna nya sanning stämmer.
 • Komplettera din visionboard med dina nya sanningar om dig själv, din nya identitet. Skriv dit dina nya sanningar och leta upp bilder som symboliserar dessa nya sanningar. Bilder påverkar oss väldigt starkt så det finns en stor potential att förverkliga det vi önskar oss med hjälp av bilder.

 

Steg 4 – Skapa dig en morgonritual som ger dig din önskade framtid

Nu är det dags att dagligen börja pränta in dessa nya sanningar i din hjärna och i hela ditt system. Du ska nu upprepa dessa nya sanningar tills de blivit en självklar del av dig, tills de utan tvekan är din nya identitet. Det gör du genom att dagligen upprepa de nya sanningarna samtidigt som du befinner dig i en positiv känsla. Det här sista är viktigt, det fungerar inte på samma sätt om du sitter med negativa känslor när du gör detta. Därför ska du nu få skapa dig en morgonritual som du ska göra varje dag.

 • Gör gärna i ordning en mysig plats där du kan göra din morgonritual. Kanske tänder du ett ljus, sätter på dig något skönt eller virar in dig i en mysig filt. Poängen är att göra det till en positivt laddad stund som du kan se fram emot. Se till att ha din visionboard till hands.
 • Börja med att försätta dig i ett positivt tillstånd där du känner någon eller några positiva känslor som glädje, tacksamhet, kärlek eller ett skönt lugn. Du kan väcka dessa känslor genom att spela musik som lockar fram dem eller tänka på fina minnen med nära och kära eller fantisera att du är på din favoritplats på jorden och gör det du älskar mest av allt att göra eller bara se någon du älskar framför dig. Hitta ditt sätt att hamna i ett positivt känslotillstånd.
 • Tänk dig nu att du är en bit in i din framtid, att du kliver in i din visionboard. Nu är du där, nu har du fått allt du önskade. Nu är du den du vill vara och ditt liv är som du vill att det ska vara. Upplev det som att det redan har hänt. Upplev dig själv på en plats där du vill vara, med människor du vill vara tillsammans med, görandes sånt som din nya identitet gör och verkligen känn i hela din kropp att du är den här nya du.
 • Lyssna gärna samtidigt på någon avkopplande musik som du gillar, som inspirerar dig och får dig att känna dig väl till mods.
 • Säg högt dina nya sanningar vilka de nu är, t ex ”Jag är stark”, ”Jag är vacker”, ”Jag kan”, ”Jag är full av energi”, ”Jag är kärleksfull” osv. Det ska vara DINA sanningar, inga allmänna floskler utan det som känns helt rätt i hjärtat för just dig, det som just du verkligen vill vara. Det kan vara så att din inre kritiker protesterar men känn samtidigt att det finns en annan del i djupet av dig som vet, som vet att det egentligen är detta som varit sant hela tiden. Upprepa varje sanning flera gånger, kanske hittar du lite olika formuleringar som känns rätt i stunden, pröva dig fram.
 • Hitta ett sätt att avsluta din morgonritual som känns bra för dig. Jag brukar sjunga en slags välsignelsesång “May the long time sun shine upon me/you/us. May all love surround me/you/us. May the pure light within me/you/us guide my/your/our way on.” Sen vilar jag pannan mot golvet en stund och tackar för allt och alla som just i stunden känner tacksamhet för. Det kan också vara fint att sätta en intention för just den här dagen. Hur vill jag att just den här dagen ska bli? Vem vill jag vara just idag? Hur vill jag må och känna mig?

Upprepa det här varje dag. Du kan få nya sanningar att sätta sig på några veckor, andra som sitter djupare kan ta några månader, men fortsätt med denna övning resten av livet. Vartefter en del sanningar blivit naturliga och integrerade delar av din identitet så kommer du upptäcka fler sanningar som du vill addera för att växa och berika ditt liv ännu mer. Det kommer hela tiden finnas nya delar av dig som vill manifesteras så att du kan fortsätta utvecklas och bli ännu mera du.

Steg 5 – Take action!

Sista steget är nu att låta dina nya sanningar, din nya identitet, få manifesteras i handling.

 • Så efter din morgonritual vill jag att du bestämmer dig för en sak du kan göra just idag för att låta din visionboard, ditt drömliv börja ta form. Vad kan du göra idag för att bevisa för dig själv att dina nya sanningar faktiskt stämmer? Vad kan du göra idag som ett första litet steg för att realisera någon av dina drömmar?
 • En gång i veckan vill jag också att du sätter dig och gör en plan för vad du kan göra den här veckan. En gång i månaden gör du en plan för vad du kan göra den här månaden. En gång i kvartalet gör du en plan för vad du kan göra det här kvartalet.

 

Ifall du fastnar någonstans på vägen…

Jag finns här och hjälper dig gärna på vägen om du kör fast. För en del går det alldeles utmärkt att göra det här på egen hand, för en del kan det behövas lite hjälp. Ibland är det svårt att förstå sina negativa sanningar om sig själv och göra sig av med dem. Då kan terapi vara en fantastisk hjälp. Det har det varit för mig, det är terapin som har hjälpt mig att på djupet förändra min självbild. Där har jag lärt mig att verkligen älska mig själv och ta mig igenom hindren som stoppat mig från att leva det liv jag längtat efter. Nu hjälper jag gärna andra med samma sak, så hör av dig om du är ivrig att komma vidare på din egen resa så tar jag dig igenom dina hinder och blockeringar.